Har du någon gång funderat över vilken utbildning några av Sveriges mest kända entreprenörer har gått? Eller vilken utbildning man borde gå om man vill satsa på att bli företagare? I så fall har du hamnat helt rätt. Dessa frågor kommer vi nämligen besvara här.
Vilken bransch hade du tänkt?
Vilken utbildning som du rekommenderas att läsa avgörs helt av vilken bransch du har tänkt att vara verksam inom. Till exempel behöver en snickare troligtvis en helt annan utbildning än någon som ska göra nästa stora finans-app.
Eller är det verkligen så? Det är klart att vissa likheter finns det mellan alla företag. Alla måste till exempel bokföra, kunna lämna offerter, beräkna lönsamhet och kanske veta hur det fungerar att vara arbetsgivare. Därför ska vi titta vad några av Sveriges mest kända företagare har för utbildning i ryggen.
Ingvar Kamprads utbildning
Ingvar Kamprad, född 1926, är mannen som grundade IKEA och rankades som en av världens rikaste personer 2012. Vilken utbildning Ingvar Kamprad har genomgått är inte lätt att hitta, men i en artikel i SvD Näringsliv framgår det att han gick på ett Handelsgymnasium i Göteborg.
Sebastian Siemiatkowskis utbildning
Sebastian Siemiatkowski, född 1981, är en något modernare företagare i jämförelse med Ingvar Kamprad. Sebastian är kanske mest känd som medgrundare, koncernchef och VD för betalningsföretaget, och numer även banken, Klarna. Under sina studier vid Handelshögskolan i Stockholm, träffade Sebastian Siemiatkowski personerna han grundade Klarna tillsammans med.
Daniel Eks utbildning
Daniel Ek är även han involverad i ett IT-företag, närmare bestämt i Spotify. Daniel Ek är född 1983 och är medgrundare och VD för Spotify. Till skillnad mot de tidigare två exemplen har Daniel Ek inte någon utbildning från någon Handelshögskola. Han läste på IT-gymnasiet i Sundbyberg och hoppade sedan efter två månader av en ingenjörsutbildning på KTH. Istället valde Daniel Ek att jobba som IT-utvecklare, vilket skulle visa sig vara ett bra val.
Högskoleprovet en väg att gå
Många utbildningar inom Handels har väldigt höga intagningskrav, vi ska titta närmare på hur höga krav inom kort. Om du känner att dina betyg från gymnasiet inte räcker till, kan högskoleprovet vara vägen att gå. Genom att träna mycket inför ett högskoleprov kan man få väldigt bra resultat. Så pass bra resultat att det ger dig behörighet att söka till vilken skola du vill. En förutsättning är att du har de grundläggande kraven för att söka utbildningen från gymnasiet.
Utbildningar för företagare och intagningskrav
Vi har sett i de tre exemplen ovan att Handels är en vanlig utbildningen för företagare. Vid en handelshögskola bedriver man forskning och undervisning inom ekonomi, varför det kan tyckas vara en lämpligt utbildning för blivande företagare. Här nedan listar vi intagningskrav för 2018 för olika Handelshögskolor:
År / Skola / Slutbetyg (20,0 max) / Högskolepoäng (2,0 max)
- 2018 / Business and Economics, Handelshögskolan i Stockholm / 19,17 / 1,7
- 2017 / Handelshögskolan, Göteborgs Universitet / 17,6 / 1,0
- 2017 / Ekonomiutbildning, Högskolan i Borås / 17,29 / 0,95