Företagande har blivit allt vanligare. I den yngre generationen har yrket entreprenör blivit väldigt populärt. Många yngre utbildar sig för att driva eget företag, ofta inom tjänstesektorn, men även inom hantverksyrken som t.ex. elektriker, målare, snickare m.m. Enligt statistik från Tillväxtverket Attityder till företagande kan nästan hälften av den arbetsföra befolkningen tänka sig att starta och driva eget företag. Ju yngre personer, desto högre intresse finns det att starta eget företag. Ungefär 67% av personer i ålderskategorin 18-30 år kan tänka sig att driva eget företag, medan motsvarande siffra för ålderskategorin 31-55 år är knappt 50%. Lägst intresse finns hos dem som börjar närma sig pensionsåldern.
Att tänka på när du ska Starta eget företag
Först av allt, var klar över vad du vill göra, men ha också en plan för hur du ska göra det. Att starta eget företag innebär ofta väldigt mycket arbete. Det är roligt, stimulerande och utmanande men också krävande. En tydlig affärsidé, som du bör skriva ner tillsammans med en strategi om du hur du ska göra för att du ska nå ditt syfte och dina mål, är en bra start. Den har du nytta av även vid presentationer av ditt företag till potentiella kunder, banker och om du ansöker om någon form av bidrag till investeringar eller för att starta eget. Ta gärna hjälp av en professionell rådgivare för att få synpunkter och tips på din affärsplan. Ofta ger det en mer realistisk uppfattning om styrkor och svagheter, möjligheter och hot. Involvera även dina nä
rmaste, familjen och nära vänner, för att få support och stöd.
Finansiering och likviditet
Välj en bank som du känner har förtroende och tillit till såväl dig som din affärsidé. Självklart ska du prata med den bank som du idag anlitar privat, men det kan löna sig att även prata med andra banker. En god idé är att samla din lån hos en och samma kreditgivare. Det brukar ge dig bättre lånevillkor än om du har flera olika långivare. Det är därför ofta som företagare refererar till en bank som en så kallad husbank. Samtidigt kan det vara klokt att inte lägga alla ägg i samma korg, att ha en viss riskspridning, genom att ha 2 eller 3 banker. Det skapar en konkurrenssituation mellan bankerna som kan leda till att du får än bättre villkor. Det är viktigt att komma ihåg att din bank är en leverantör precis som alla andra. Det brukar löna sig att förhandla för att få så bra villkor som möjligt. En inspiration kan vara pruta hos banken som ger konkreta tips.
Administration
Om du inte har mycket goda kunskaper i bokföring bör du anlita en bokföringsbyrå som hjälper dig att sköta den ekonomiska administrationen av ditt nya företag. Det lönar sig på många sätt. Framför allt ger det dig tid som du kan använda till att utveckla ditt företags kärnverksamhet. Samtidigt som du säkerställer att ditt företag lever upp till de regler och krav som finns gällande bokföring, skatter och avgifter samt ekonomisk rapportering.